Je handelsplan

Je handelsplan.

Je tradingcarrière valt of staat met het hebben van een goed handelsplan, dit is waar het bij de meeste traders aan ontbreekt. In het boek leer je hoe je een handelsplan opstelt en je dit zo realistisch mogelijk kan maken aan de hand van S.M.A.R.T. doelen. Tevens bevat het boek een template van zo’n handelsplan. Deze kun je uiteraard naar je eigen tradingstijl invullen.

Een mooi gezegde van Antoine de Saint-Exupéry luidt:
“A goal without a plan is just a wish”

Hieronder een greep uit hoofdstuk 9: Je Handelsplan.

BOEK AANSCHAFFENKOOP DIT DEEL LOS

Je handelsplan.

S.M.A.R.T staat dus voor:

Specific (specifiek)
Measurable (meetbare)
Achievable (behaalbare)
Relevant (relevante)
Time Bound (tijd gebonden)

Specifiek:
Een specifiek doel is veel makkelijker te halen dan een algemeen doel. Dit kun je bijvoorbeeld vergelijken met het verliezen van gewicht. Met gewicht verliezen kan een algemeen doel zijn dat je heel veel gewicht wilt verliezen. Een specifiek doel zal zijn: “ik wil 10 kilo afvallen in de volgende 3 maanden door 4 keer per week te gaan trainen. Zie je het verschil? Je wilt dus een specifiek doel hebben voor je plan.

Meetbare:
Een meetbaar doel zegt iets over hoeveel je wilt afvallen en wanneer je weet dat je je doel behaald hebt. Een niet meetbaar doel zal bijvoorbeeld zijn: ik wil dit jaar heel veel geld verdienen met traden. Maar hoeveel is heel veel? “Heel veel” is niet echt iets wat je kunt meten. En wanneer weet je wanneer je je doel behaald hebt? Een voorbeeld van een goed meetbaar doel: Ik wil 10 procent winst maken over mijn gehele investering in de volgende zes maanden. Dat klinkt niet als een hoog doel, maar voor een beginnende trader is dat geen slecht doel en zeker haalbaar.

Haalbare:
Een beginnende trader zal niet zwemmen in het geld. Sterker nog, je zult moeite krijgen om quitte te spelen. Dus het zetten van een haalbaar doel is belangrijk. Je gehele portfolio verdubbelen in 3 maanden is bijvoorbeeld geen haalbaar doel en al helemaal niet voor een beginnende trader. Maar 10 procent winst behalen van je totale investering is zeker een haalbaar doel en iets wat je kunt doen.

Relevante:
Een relevant doel is iets wat relevant is voor jou. Je kiest geen doel wat andere mensen hebben als doel. Een relevant doel geeft antwoord op de volgende 3 vragen:
Is dit doel belangrijk voor mij?
Maakt dit doel de moeite die ik ervoor instop het waard?
Heb ik de tijd en motivatie om dit doel te halen?
Wanneer het antwoord op deze vragen ja is, heb je een relevant doel. Het doel moet relevant voor zijn voor JOU. Mocht je een niet relevant doel hebben dan zal het je ook niet uitmaken of je het doel wel of niet gaat halen.

Tijdgebonden:
Een doel hebben zonder tijdslimiet motiveert je niet om naar dat doel toe te werken. Je zult zien dat je motivatie en focus gaat verliezen. Daarom is het dus belangrijk dat je jezelf een tijdsdoel stelt.