Risicobeheersing

Risicobeheersing.

Risicobeheersing is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van het traden. Ook hier gaan veel beginnende traders mee de mist in. Ook al heb je de beste trading strategie van de wereld, zonder risicobeheersing is er een grote kans dat je veel geld gaat verliezen wanneer je met zo’n strategie handelt. Het vinden van instapmomenten is stukken makkelijker dan het beheren van je trade en het meeste er uit te halen. Dit is waarom het één van de drie hoofd hoofdvaardigheden van het traden is.
In het boek gaan we je uitleggen wat risicobeheersing inhoudt en hoe je dit toepast.

Hieronder een stuk uit het gedeelte Risicobeheersing. Uiteraard gaan we in het boek ook hier verder op in.

BOEK AANSCHAFFEN

Risicobeheersing.

Risicobeheersing is een heel uitgebreid onderwerp en kan behoorlijk lang duren voordat je dit beheerst. Wanneer we risicobeheersing volledig door zouden spreken zouden we het boek met nog wel een 100 extra bladzijden kunnen vullen. In dit handelsplan zullen we een goede basis van risicobeheersing neerzetten, waar je zelf op verder kunt bouwen.

Laten we nu het derde en laatste deel opzetten van je handelsplan.

Welk type account heb je en hoe groot is deze?
“Ik heb een 500 Euro mini account.”

Wat is je risicoprofiel ?
“Ik neem niet graag risico’s”

Dit is een belangrijke vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Sommige mensen zijn van nature terughoudend en andere houden ervan om veel risico te nemen. De manier hoe jij van nature met risico omgaat is eigenlijk bijna niet te veranderen, daarom is het makkelijker om te kijken hoe jezelf met risico omgaat en daar omheen te werken.

Het kan goed en slecht zijn om bijvoorbeeld terughoudend te zijn, het is goed omdat je alleen in jouw ogen goede trades neemt. Het nadeel is dat je veel trades laat liggen omdat JIJ ze te risicovol vindt. De kans is groot dat de instapmomenten die jij te risicovol vond, toch goed uitpakken. Dit kan je dus in principe veel winst schelen. Traders die dus meer risico durven te nemen hadden deze trades wel genomen en meer winst gemaakt.

Het nadeel voor hen is, wanneer je meer risico’s durft te nemen zul je er ook meer verliezen. Het is dus mogelijk dat de risicovolle mensen meer winst aan het einde van de rit zullen hebben, of uiteindelijk toch gelijk. Het is niet goed of fout om risicovol te zijn of juist terughoudend. Als je maar eerlijk tegen jezelf bent en weet wat jouw risicoprofiel is en er omheen werkt. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je een risicovolle trader bent, kun je je regels aanpassen om je verliezen te beperken wanneer je weet dat je voor jou een risicovolle trade neemt. Zoals bijvoorbeeld, minder riskeren per trade, of nog beter, je risico variëren/verspreiden. Dit komt aan bod in de volgende vraag.

Wat is je maximale inzet per trade in percentage van je gehele investering?
“Ik riskeer maximaal 2% per trade”

Wanneer je in een trade stapt, riskeer je een bepaald percentage van je totale investering.
Het hebben van een maximaal percentage risico per trade die je neemt, stelt je in staat om je risico te beheersen op lange termijn. De meeste startende traders denken niet na over risico, ze riskeren rustig 5 of 10 procent, of soms meer procent per trade. Opeens verliezen ze een paar trades op rij en zijn ze binnen no-time 20 of 30 of 40 procent kwijt van hun investering in een paar dagen. Traden draait om het minimaliseren van je risico zodat je account groeit en je winst maakt op lange termijn. Het riskeren van grote hoeveelheden per trade is geen traden meer maar gokken. Zodra je een reeks verliezen op een rij krijgt, wat normaal is, ben je dus een groot gedeelte van je investering kwijt, dus dit is niet slim om te doen.

Daarom is het belangrijk dat je een maximaal percentage risico hebt die je neemt per trade en je je er aan houdt.